T. 0345 68 11 51

M. 06 22 418 277

24/7 persoonlijk bereikbaar

Uitvaartverzorging regio Geldermalsen - Tiel - Culemborg - Beesd

Aandacht, rust en respect voor de nabestaanden.
Dat staat bij ons voorop.

Uitvaartverzorging Trudus en Lidia van der Plaat Tricht Geldermalsen

Een persoonlijk advies krijgen?

Maak dan een gratis afspraak.

Uitvaartverzorging regio Meteren - Waardenburg - Enspijk - Deil

Wij zijn dag en nacht bereikbaar: 

bel 06 22 418 277.

Resomeren

Het is tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor resoneren naast begraven of cremeren. Maar wat is resoneren nou eigenlijk?

Resomeren, ofwel alkalische hydrolyse, is een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene wordt ontbonden in een stalen drukvat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde, meestal kaliumhydroxide, opgelost in heet water. Hiermee is er een alternatief gecreëerd voor wie niet begraven of gecremeerd wilt worden.


Hoe werkt resomeren?

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren is in beginsel niet anders dan een andere uitvaart. Het verschil zit hem in de laatste stap: in plaats van dat het lichaam wordt begraven of gecremeerd, wordt bij resomeren het lichaam ontbonden door middel van alkalische hydrolyse.


Resomeren in 7 stappen:

Voorbereiding

  1. Het lichaam wordt in een speciale wollen kist gelegd. De wollen kist past in een normale houten grafkist.
  2. De deur van de cabine wordt geopend. De wollen kist wordt in de ruimte gezet en het vat wordt afgesloten.
  3. Het lichaam wordt door sensoren gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel base (alkali) en water er nodig is.
  4. Een hoeveelheid base (loog) en water worden ingebracht in het stalen vat. Meestal wordt als base kaliumhydroxide gebruikt.
  5. Het vat wordt onder druk gebracht en een pomp zorgt ervoor dat de vloeistoffen continu worden gemixt.
  6. Tijdens de resomatie ligt de temperatuur tussen de 100 en 180 graden Celsius (afhankelijk van de installatie), omdat de stoffen dan optimaal met elkaar reageren.
  7. De chemicaliën doen hun werk om het lichaam te ontbinden. De organische stoffen van het lichaam worden opgenomen in de vloeistof.

De hele cyclus neemt ongeveer twee tot tien uur in beslag.


Na het resomeren

Als de cyclus voltooid is wordt de complete cabine geleegd. De vloeistof die overblijft is steriel, waterachtig en bevat geen DNA. Deze vloeistof wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie en stroomt na behandeling terug naar de watercyclus, bijvoorbeeld een lokale rivier. Net als bij een crematie worden de overblijfselen van de overledene gedroogd. Er blijven alleen botten over, die worden gemalen tot poeder. De nabestaanden kunnen deze overblijfselen desgewenst bewaren in een urn. Niet oplosbare delen, bijvoorbeeld vullingen of protheses van titanium of goud, blijven ook geïsoleerd.

a A

"Een uitvaart zoals jij wenst"
“Lidia en Trudus realiseerden een passende uitvaart voor mijn moeder, wat vertrouwd voelde en precies zo was als mijn moeder wilde.“

Trudus:

‘Lidia en ik verzorgen elke uitvaart samen. Hierbij hebben we ieder zo onze eigen aandachtsgebieden en taken. De laatste verzorging bijvoorbeeld, een belangrijk deel van het afscheid, wordt meestal door Lidia verzorgd. Ze neemt hier de tijd voor en doet dit heel zorgvuldig en respectvol, geen detail ontgaat haar. Als de familie het zelf wil doen, dan begeleidt Lidia ze hierbij. Voor veel mensen is de laatste verzorging een onderdeel van het rouwproces, het laatste wat zij voor de overledene kunnen doen.’

Lidia:

‘Aandacht, rust en respect voor de nabestaanden. Dat staat bij ons voorop. Als je een uitvaart begeleidt, kom je heel dichtbij. Mensen hebben net een dierbare verloren en zijn kwetsbaar. Dan wil je niet telkens weer je verhaal aan een ‘nieuw gezicht’ hoeven te vertellen. Trudus is bij elke uitvaart het eerste aanspreekpunt en de familie krijgt alleen met Trudus en mij te maken. Dag en nacht kunnen ze ons persoonlijk bereiken. Dat geeft rust.’

Soms is het fijn om vooraf kennis te maken. Zo kunt u zelf beoordelen of onze manier van uitvaartverzorging bij u past. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend een afspraak te maken.Jouw mening stellen wij zeer op prijs

Wil je jouw ervaring delen met anderen? Stuur ons een e-mail met jouw ervaring of vul het formulier in. Wij plaatsen jouw mening graag op onze website.“Mijn vrouw en ik twijfelden over wat wij zouden willen als onze tijd zou komen. Omdat we hier niet uitkwamen, financieel niet, maar ook niet qua gevoel, besloten wij Uitvaartonderneming Trudus van der Plaat uit te nodigen. Samen met hem hebben we onder andere de kosten doorgesproken van zowel een begrafenis als een crematie. Onze keus voor cremeren hebben wij uiteindelijk toch gemaakt op basis van onze financiën.”